Klar til hoppens foling?
Hvad skal man have klar, når hoppen skal fole?
I denne blog vil jeg beskrive, hvad vi har klar i vores “folingsspand” og hvorfor. Nogle af tingene bør alle have klar (efter min mening), andre ting har jeg klar fordi, jeg er dyrlæge og derfor er uddannet til at yde en større og mere indgribende hjælp. Heri indgår ikke kirurgi, men mere den fødselshjælp en dyrlæge kan yde gennem fødselsvejen.
Det skal være rent og klar
Allerførst så har vi vores udstyr pakket i en stor, ren spand, som er lukket for støv og skidt. Det er vigtigt, at man holder en god hygiejne omkring fødselshjælp, derfor skal man kunne stole på, at det udstyr man griber efter, hvis der skal ydes hjælp ved en hoppefødsel, er rent. Desuden går det så stærkt under en hoppes foling, at der ikke er tid til først at gøre beskidt udstyr rent – det skal ligge rent og klar!
Ud over udstyret i “folingsspanden” skal en ren vandspand står klar i nærheden af vandhanen, og gerne en vandhane med varmt vand. Som nævnt, hvis der skal hjælpes, så skal det gå stærkt. Derfor skal man ikke først et sted hen og hente en spand, hen til vandhanen, gøre den ren, fylde vand i og SÅ hen til hoppen, der går for meget vigtig tid med dette.
Det almindelige udstyr til hoppe-foling
- Halebandage – Det er rart, at hoppens halehår ikke er i vejen, hvis man skal hjælpe eller blot kigge. Samtidig bliver hoppens hale knap så klistret under folingen. Vi kommer kun halebandagen på den del øverste del af halen, så hoppen stadig kan jage fluer væk med halehårene. Vi bruger blot en gammel almindelig bandage, som kan vaskes.
- Engangsklude – Hvis man skal have hånden ind i skedeåbningen, skal hoppen først vaskes.
- Jodsæbe – Til vask af hoppens bagpart, hvis man skal have hånden ind i skedeåbningen, samt til sine egne hænder. Hvis man skal i skedeåbningen, SKAL man have rene hænder.
- Flex-on – En selvklæbende bandage, som man kan komme over halebandagen, hvis man skal have mere rene arbejdsbetingelser, som hvis man skal i skedeåbningen.
- Korte undersøgelseshandsker – Fostervæske kan være allergifremkaldende, derfor er det klogt at beskytte sig selv, hvis man skal tage fat i føllet eller lige indenfor i skedeåbningen. Og så giver det ekstra sikkerhed for rene hænder.
- Jodsprit i en sprøjte – Til føllets navle, sprøjtes på lige inden eller lige efter, navlesnoren er rykket over. Jeg gør det helst mens føllets bagben stadig ligger i hammen (fosterhinderne), men gør det tidligst efter 5 min., så jeg ikke forstyrrer de vigtige minutter, hvor føllet får det vigtige blod fra fosterhinderne.
- Håndklæder – Til at tørre føllet, hvis hoppen ikke slikker føllet tørt og føllet begynder at fryse (afhænger også af temperaturen). Også til sig selv, når man har vasket hænder.
- Foal Colostrum – Hvis føllet ikke fik tilstrækkeligt med råmælk fra hoppen til tiden.
- Foal Booster – Hvis føllet har kæmpet længe for at komme op, og begynder at blive svagt. Hvis føllet ikke fik så meget blod fra fosterhinderne, hvis hoppen f.eks. rejste sig for hurtigt efter folingen. Og i de efterfølgende dage, hvis føllet virker træt.
- Følgrime – Det er bare rart at have den klar.
Dyrlægens ekstra udstyr.
Det næste er udstyr, som jeg har klar, fordi jeg er dyrlæge og er uddannet til at yde lidt mere kompliceret fødselsassistance.
- Kittel – Så jeg er ren og alligevel klar til at smide mig på maven i boksen, hvis det er dét der skal til.
- Sprit – Hvis jeg skal langt ind i hoppens fødselsveje for at hjælpe, skal hygiejnen være i orden. Hoppens skamlæber og området, som jeg måtte komme i kontakt med skal være rent. Først vaske, så spritte.
- Vat – Til at afspritte.
- Eksplorationsgel – Så jeg forsigtigt og uden modstand kan komme ind i hoppen. Kan også bruges, hvis man syntes, at der er for lidt fostervæske til at få føllet til at glide.
- Rektalhandsker – Som tidligere nævnt med de korte handsker, disse skal bare være længere, hvis man skal længere ind.
- Fødselskæder – Til at ligge på føllet koder, hvis man har brug for det. Skal bruges med omtanke og forsigtighed. Men skal et ben hentes inde i hoppen, så er det svært at holde ved uden fødselskæder.
- Håndtag – Til fødselskæderne.
Link til vores produkter:
Flex-on – https://www.equistroem.dk/shop/maerker/horse-master/flexon/
Foal Colostrum – https://www.equistroem.dk/shop/hest/tilskud-og-adfaerd/foal-colostrum/
Foal Booster – https://www.equistroem.dk/shop/hest/tilskud-og-adfaerd/foal-booster/